01 січня 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

   

 

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається відповідно до ст. 179 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

 

До 09.02.2021 включно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи мають фізичні особи-підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

 

Важливо! У разі, якщо фізична особа-підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи зазначаються в річній податковій декларації, що подається у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Кодексу.

 

До 30.04.2021 включно – громадяни, які відповідно до розділу IV Кодексу зобов’язані подати податкову декларацію, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

 

Важливо! За умови, якщо в платника податку відсутні підтвердні документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені за ст.13 Кодексу, то згідно з п.п.170.11.2 п.170.11 ст.170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. Заява подається до 01.05.2021 (граничний термін подання декларації).

 

До 31.12.2021 включно – громадяни, які мають право на податкову знижку.

Платники податків – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, повинні подати податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду

 

З питань, які виникають під час декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році, ви можете звернутися до Нікольського ЦОП за адресою: 87000 Донецька область, Нікольський район, смт. Нікольське, вул. Свободи, 128.

 

 

Податковим кодексом України встановлено, що обов’язковому декларуванню підлягають:

  • доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
  • доходи у вигляді спадщини та подарунків від осіб, які не є членами сімей першого та другого ступені споріднення;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи.

 

Податкову декларацію до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надавати:

  • фізичні особи-підприємці про доходи, отримані від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  у термін протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року);
  • фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність у термін до  01 травня року, що настає за звітним;
  • фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до  01 травня року, що настає за звітним;
  • фізичні особи, які мають право на податкову знижку  у термін по 31 грудня (включно)  наступного за звітним податкового року.    

 

Звертаємо увагу, що фізичні особи-платники податків мають можливість подати Декларацію в електронній формі.

 

Щоб подати Декларацію в електронному вигляді платникам необхідно отримати кваліфікаційний електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або у іншого надавача електронних довірчих послуг.