Фото без опису

Щорічно в Україні в результаті незаконного збору для подальшої реалізації за сезон (лютий-травень) знищується велика кількість ранньо-квітучих, занесених до Червоної книги України видів рослин, зокрема, підсніжника біло¬сніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля (крокусів), рябчика шахового, цикламенів, сон-трави тощо.

Законодавство України передбачає заходи, спрямовані на охорону та збереження рідкісних видів ранньоквітучих і реліктових рослин.

Зокрема, статті 88 п.1 , 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначають відповідальність громадян за знищення рослин, види яких занесені до Червоної книги України.

Пам’ятайте, що торгівля первоцві¬тами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією рослин.

Не купуйте первоцвіти! Не підтримуйте незаконну торгівлю! Громадяни, будьте свідомі і не губіть декоративні дикоростучі рослини.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного комплексу, є їх невід’ємною частиною та потребують нашого захис¬ту. Купуючи букетики пролісків, підсніжників чи пучечки конвалії, ви нічим не кращі за порушників, адже платите людям, які крадуть красу у весни, у нас з вами, у прийдешніх поколінь!

Відродити зниклі види, які «творились» десятки тисяч років не людиною, а природою, неможливо.

При виявленні фактів продажу первоцвітів просимо інформувати право-охоронні органи. Представники громадськості також можуть долучатися до проведення даних заходів.