Статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) передбачено, що з 1 квітня, без додаткового звернення до органів Пенсійного фонду, проводиться перерахунок пенсій особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу, або менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років.

         Відповідно до статті 24 Закону після 1 січня 2004 року обчислення страхового стажу здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового держаного соціального страхування (далі – Реєстр) на підставі поданих страхувальником звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

           З 1 січня поточного року набрали чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України, якими передбачено подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб щокварталу (замість щомісяця). Строки подання такої звітності згідно з Податковим кодексом України становлять 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

          Оскільки станом на 1 квітня 2021 року дані про набутий страховий стаж за січень та лютий поточного року в Реєстрі відсутні та з’являться не раніше 10 травня 2021 року, автоматичний перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам буде проведено після надходження відомостей про сплату єдиного внеску.

          Але, не слід турбуватися. Розмір пенсії буде переглянуто з 1 квітня цього року та проведено відповідну доплату. Працюючі пенсіонери, у яких станом на 01.04.2021 не виконуються вищевказані умови щодо страхового стажу, після набуття права на такий перерахунок можуть не чекати наступного автоматичного перерахунку та особисто звернутися з відповідною заявою до органів Фонду.

        У разі виникнення додаткових питань радимо звертатися за телефонами «гарячих» ліній Мангушського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області: 

                                                 (06297) 2-39-39 – смт.Мангуш

                                                 (06246)02-14-73 – смт.Нікольське