Важливим джерелом наповнення доходів місцевого бюджету Нікольської селищної громади є акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Податок, який сплачується з підакцизних товарів (тютюну чи алкоголю), в повному обсязі залишається у нашій громаді. Кошти отримані від акцизу – це й розвиток соціальної інфраструктури наших населених пунктів, зростання рівня освітніх і медичних послуг, благоустрій та культурний розвиток громади.
Протягом січня-жовтня 2021 року до місцевого бюджету Нікольської селищної територіальної громади надійшло 637,5 тис. грн акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
5% акцизного податку, який продавець зобов’язаний перераховувати у місцевий бюджет, вже включено в ціну підакцизного товару, що стоїть на полицях наших магазинів. Сума акцизного податку відображається у фіскальному чеку, який видається на касі. Власне, це і є фактичним підтвердженням того, що кошти від акцизного податку надійдуть у місцевий бюджет. Коли ж при продажу підакцизних товарів не видано фіскальний чек, то відповідно 5% від продажу таких товарів не потрапляють до бюджету. Буває, що підакцизна продукція продається без належних дозвільних документів. Як наслідок – бюджет нашої територіальної громади не отримує відповідні кошти.
Проконтролювати таку кількість підприємців при здійсненні кожної операції майже нереально. Тому громадяни можуть стати надійними “контролерами” і вплинути на сплату акцизного податку до місцевого бюджету. Для цього треба тільки попросити чек при купівлі підакцизного товару.
Вимога надати фіскальний чек буде не лише персональним внеском у наповнення бюджету громади, а й запорукою захисту своїх споживацьких прав у разі придбання недоброякісної продукції.
Отже, для того, щоб громада мала більше шансів стати кращою та багатшою, а від цього напряму залежить рівень її соціально-економічного розвитку, ми маємо навчитися платити податки. Тому спробуймо з малого – вимагаймо чек при купівлі підакцизних товарів!
Фото без опису