1. Чи відображається  в одноразовій декларації майно, придбане після
     01 січня 2021 року?

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що з 01 вересня 2021 року стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року. 

Отже, одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають виключно належні громадянину активи, які були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року. Тому, об’єкти рухомого або нерухомого майна, які набуті фізичною особою після 01 січня 2021 року не підлягають декларуванню.

Водночас, фізична особа, яка має кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі і з яких не були сплачені податки, може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням за умови дотримання вимог пункту 9 підрозділу 94 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, тобто, розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

 

 

  1. В Електронному кабінеті надано можливість інформування територіальних громад

На виконання вимог статті 12 Податкового кодексу України з 01 січня 2021 року Державною податковою службою України запроваджено електронне інформування територіальних громад через Електронний кабінет:

  • у розрізі джерел доходів про суми нарахованих, сплачених податків, сум податкового боргу та надмірно сплачених сум;

  • та на запити територіальних громад у розрізі платників податківюридичних осіб.

Для отримання звітності посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно здійснити лише чотири кроки:

Крок 1. Ввійти до приватної частини електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки:

  • звітність у розрізі джерел доходів;

  • звітність у розрізі платників податківюридичних осіб.

Крок 2. Отримувати звітність у розрізі джерел доходів щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року.

Крок 3. Надати запит про отримання звітності в розрізі платників податківюридичних осіб  за формою J1604001 та отримати квитанцію за формою 2. Датою квитанції за формою 2 є дата прийняття запиту до розгляду територіальними органами ДПС.

Крок 4. Отримати звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб, яка буде доступна територіальним громадам протягом 20 робочих днів з дати прийняття запиту у вкладці «Звітність в розрізі платників податків – юридичних осіб» станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року.

Звертваємо увагу, що робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється за наявності актуального кваліфікованого електронного підпису у посадової (уповноваженої) особи місцевого фінансового органу та кваліфікованої  електронної печатки місцевого фінансового органу, отриманого у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.   

 

  1. Відкриття рахунку у банку для цілей одноразового декларування

 

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що з 01 вересня 2021 року стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

  Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування, затверджене Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 (даліПоложення № 83), яка набрала чинності з 01 вересня 2021 року та діє до 01 вересня 2022 року.

Декларант відкриває в банку спеціальний рахунок та вносить на нього готівкові кошти, банківські метали через операційну касу банку за заявою на переказ готівки, а у реквізиті «Призначення платежу/зміст операції» зазначає «добровільне декларування».

Банк уживає заходів щодо встановлення джерел походження коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів у випадках, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу.

Після підтвердження джерел походження грошових коштів, банківських металів декларант має право:

- перерахувати грошові кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий в банку України;

- зняти грошові кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок;

- подати в банк заяву та використовувати надалі цей рахунок як звичайний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб.

 

 

 

  1. За 10 місяців 2021 року місцеві бюджети Донеччини отримали більше  12 мільярдів гривень

 

За січень-жовтень 2021 року до місцевих кошиків Донецької області надійшло 12,2 млрд грн, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 1,7 млрд грн, або майже на 17 відсотків.

«Левову» частину надходжень до місцевих бюджетів, або майже 75%, забезпечує податок з доходів фізичних осіб – за 10 місяців 2021 року вказаного податку зібрано більше 9,1 млрд гривень.

Крім того, важливими джерелами наповнення місцевих бюджетів є також плата за землю (1,1 млрд грн), єдиний податок (1,0 млрд грн), екологічний податок (0,3 млрд грн) та акцизний податок (0,2 млрд гривень).

З трійки лідерів серед територіальних громад найбільшу частину відрахувань до місцевих бюджетів, або третину, забезпечили платники податків маріуполя4,2 млрд грн, бізнес-спільнота м. Покровськ поповнила бюджети на 1,6 млрд грн, м. Краматорськ – на 1,4 млрд гривень. Також мільярдний рівень надходжень забезпечили платники податків міст Бахмута та Слов’янська. 

Місцеві податки і збори відіграють вирішальну роль у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів, так як надходження від них залишаються на місцях. В свою чергу, додаткові надходження до місцевих бюджетів сприяють реалізації соціальних і інфраструктурних перетворень регіону та покращують життя територіальних громад на Донеччині.