Сьогодні ми гортаємо одну із найтрагічніших сторінок історії єврейського народу під назвою Голокост. У цьому слові закодовані трагедія народу та пам'ять про мільйони життів, які насильницьки відійшли поза межі буття. Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини – НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ!
У період Другої світової війни на території області нацистським окупаційним режимом було знищено близько 30-ти тисяч осіб єврейської національності.
На території міста Донецька у 1942 році існувало єврейське гетто, через яке пройшли тисячі євреїв, проте точне їх число залишається й досі невідомим. Крім того, наймасовішими місцями знищення євреїв є:
Бахмут – в алебастровому забої Артемівського заводу шампанських вин понад 3000 жителів міста, більшість з яких були представниками єврейської спільноти, були живцем замуровані в камері № 46.
Костянтинівка – знищено близько 5 000 осіб. Найчастіше місцем розстрілів була Сергіївська балка.
Краматорськ – знищено близько 7 000 мешканців міста. Їх розстрілювали у кам'яному кар'єрі (сел. Іванівка), глиняному кар'єрі, біля Червоної Скелі та в сел. Ясногірка.
Маріуполь – знищено близько 16 000 осіб. Наймасовіші розстріли відбувалися поблизу сел. Агробаза.
Загалом гітлерівський окупаційний режим винний в загибелі 1,5 млн євреїв на території України. Ті, хто залишилися живими, урятувалися насамперед завдяки місцевим мешканцям.
Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.
Все більше часу відділяє нас від тих страшних подій. Україна йде європейським шляхом. Ми будуємо наше суспільство на основі принципів демократії, гуманізму, толерантності та соціальної справедливості. У ньому немає і не повинно бути місця расовому насиллю та агресії.
Тож, віддаючи данину пам’яті жертвам нацизму, схилимо голови перед безневинно закатованими жертвами Голокосту.
Світла пам'ять загиблим!