7 липня 2021 року Урядом затверджено постанову №697 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» , відповідно до якої внесено низку змін, що стосуються призначення державних соціальних  допомог.

Підвищити з 1 січня 2022 р. розмір допомоги на дітей із тяжкими хворобами, яким не встановлено інвалідність, до двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку ? з 1934 грн до 4 200 грн для дітей віком до 6 років та до 5 236 грн для дітей віком від 6 до 18 років (з урахування розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 грудня 2021 р.).

Призначати соціальну стипендію дітям померлих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни (студентам закладів фахової передвищої освіти – 890 грн, студентам закладів вищої освіти – 1180 грн).

Зокрема, надано право на призначення допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям у разі, коли багатодітна сім’я виховує трьох і більше дітей віком до 18 років (у разі навчання дітей – до 23 років) та у її власності є друга квартира (будинок), за умови, що загальна площа такого житла не перевищує 13,65 кв.м на одного члена сім’ї та додатково 35,22 кв. метра на сім’ю. Не буде враховуватись і друге житло у гуртожитку чи житло, отримане дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування. Також такі допомоги може бути призначено непрацюючим працездатним особам, якщо у складі сім’ї є дитина з інвалідністю. Але у такому випадку допомога призначається не більш як на два шестимісячних періоди.

Малозабезпеченим сім’ям відтепер допомогу можливо буде призначити ще й у випадку, коли у складі сім’ї є особа, яка втратила працездатність, в тому числі особа, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, та за яку не було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи.

Водночас держава встановила більш жорсткі умови отримання допомоги одинокими матерями, діти яких навчаються у закладах загальної середньої освіти і відсутні на навчальних заняттях з невідомих або без поважних причин протягом десяти навчальних днів підряд. У разі повідомлення Служби у справах дітей про такі обставини, допомога таким сім’ям буде припинена. Поновлення допомоги буде можливе після припинення дії цих обставин.

Фото без опису

 

Управління соціального захисту населення 

Маріупольської районної державної адміністрації.