В Україні поводження з тваринами ґрунтується на таких основних принципах:
жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;
забезпечення умов життя тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям;
право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені відповідно до законодавства;
заборона жорстоких методів умертвіння тварин;
відповідальність за жорстоке поводження з тваринами;
утримання і поводження з домашніми тваринами без мети заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині.
Проте останнім часом у засобах масової інформації дедалі частіше з’являється інформація про непоодинокі факти жорстокого поводження з безпритульними тваринами, небажання органів місцевого самоврядування опікуватись вирішенням цього питання, зокрема шляхом створення та утримання відповідних притулків.
З метою впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу» від 15.07.2021 № 1684-IX (далі – Закон № 1684), введення в дію якого відбудеться 08.11.2021.
Закон № 1684 вносить зміни і приводить у відповідність з вимогами міжнародних угод та директив ЄС наступні законодавчі акти: Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Закон України «Про тваринний світ», Кримінальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний процесуальний кодекс України, Лісовий кодекс України, Закон України «Про Національну поліцію», Закон України «Про Червону книгу України», Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Таким чином згідно із внесеними змінами відповідно до статті 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин має здійснюватися методом біостерилізації з подальшими вакцинацією та ідентифікацією (кліпсуванням) або шляхом розміщення у притулки для тварин, центри реабілітації тварин чи під нагляд громадських та благодійних організацій, які зобов’язані забезпечити утримання та догляд за твариною з додержанням ветеринарних правил, або шляхом повернення тварин до ареалу перебування (місць вилову) для вільного проживання.
Частиною четвертою статті 16 цього ж Закону забороняється умертвіння тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин.
Статтю 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» доповнено частиною п’ятою, відповідно до якої забороняється бити, вбивати, отруювати чи калічити безпритульних тварин.
Згідно з вимогами частини дванадцятої цієї ж статті забороняється жебракувати з тваринами, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв.
Відповідно до статті 321 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» до повноважень місцевих рад на відповідній території і в межах їхньої компетенції належать:
1) вжиття заходів та забезпечення дотримання заборони провадження діяльності пересувних звіринців, пересувних зоопарків, пересувних виставок диких тварин та іншої забороненої цим Законом діяльності в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;
2) організація та здійснення заходів щодо захисту тварин від жорстокого поводження.
Одним із шляхів реалізації цих повноважень місцевих рад є створення відповідних притулків для утримання безпритульних тварин відповідно до статті 15 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».
Місцеві бюджети можуть передбачати кошти на створення притулків для тварин та відшкодування витрат притулкам по утриманню тварин незалежно від форм власності.
Разом з цим посилено відповідальність за жорстоке поводження с тваринами. Відповідно до статті 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, передбачені законодавством, крім передбачених статтями 85, 87-882, 154 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо двох і більше тварин або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.
Зазнала змін й стаття 299 Кримінального кодексу України. З 08.11.2021 жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій каратимуться обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.
Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, каратимуться позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.
Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, або насильницькі дії щодо тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.
Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені з метою створення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, або збут чи поширення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, що пропагують жорстоке поводження з тваринами, каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.