Доводимо до відома, що згідно Закону України 01 червня 2021 року №1489 -IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» обмежується їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього середовища та благоустрою територій.

Зокрема, під заборону підпадають:

надтонкі пластикові пакети;

тонкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм (це малі прозорі пакети-майки, мотки яких ви звикли бачити в необмеженій кількості у магазинах. Як правило, такі пакети мають товщину стінки 10,2 мкм. Вони швидко рвуться і фактично не придатні для переробки. А ще пакети-майки, які розповсюджуються на касах. Їх товщина стінки варіює, в залежності від торговельної мережі, від 24,8 мкм до 50 мкм);

оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

Насправді, такі вироби є бомбою уповільненої дії. Адже їх виготовляють з використанням оксо-домішок. Такі домішки допомагають розпадатися пакету на мікропластик, який з легкістю потрапляє в довкілля та воду та несе велику загрозу для здоров’я людини.

Як виняток, залишиться в обігу лише первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Це надтонкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм.

Це означає, що у магазинах та супермаркетах більше не будуть пропонувати найбільш шкідливі для довкілля і здоров'я людини пластикові пакети. Як і при замовленні їжі на виніс або придбанні ліків в аптеці.

Всі обмеження вводитимуть в дію поступово. У об’єктів роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг буде час, щоб адаптуватися до змін.

Зокрема:

9 місяців з дня прийняття законопроекту для відмови від розповсюдження пластикових пакетів товщиною стінки до 50 мкм (тонких);

до 1 січня 2022 року для припинення розповсюдження оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів;

до 2023 року обмеження не поширюватимуться на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби і м’яса, продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду.

За цей час магазини, супермаркети, ресторани, кафе та аптеки мають повністю перейти на більш безпечні для довкілля та здоров’я людей альтернативи:

пакети та торбинки багаторазового використання;

паперові пакети;

біорозкладні пакети.

Фото без опису