17 липня 2021 року на березі мальовничого озера, біля заповідника «Кам’яні Могили» відбувся обласний історичний фестиваль «Дике поле. Шлях до Європи». Тисячі гостей з різних куточків області зібралися для того, щоб насолодитися насиченою програмою фестивалю.

Фестиваль у цьому році відкривали голова Донецької обласної державної адміністрації Павло КИРИЛЕНКО, генерал-майор, заступник командувача об'єднаних сил Віктор ГАНУЩАК, народний депутат України Дмитро Лубінець, та голова Нікольської територіальної громади Василь МІТЬКО. Вони привітали учасників та гостей на благодатній землі району та побажали, щоб проведення фестивалю стало щорічним, незважаючи на всі перепони. «Такі заходи направлені на збереження своєї історії, культурних традицій, багатонаціональної єдності. Сьогодні на фестивалі присутні представники практично всіх національностей. Сподіваємось, що фестиваль буде розвиватись і далі, демонструючи, що в Донецькій області, окрім війни, є розвиток, традиції та історія». На фестиваль були запрошені почесні гості Микола СЕМЕНИШИН -начальник ГУ Національної поліції в Донецькій області , Олексій МІГРІН -начальник ГУ ДСНС України у Донецькій області , заступники голови облдержадміністрації Вадим ФІЛАШКІН та Юлія КОСТЮНІНА, голови районних державних адміністрацій, районних рад, голови військово-цивільних адміністрацій, голови територіальних громад.

Після приємних слів та щирих побажань присутні змогли спостерігати театралізацію з історії утворення Держави: скіфська доба, княжа доба, козацька доба, доба відродження незалежності. В ході декількох хвилин артисти розкрили, мов у книжц,і події часу створення Київської Русі, кожен з присутніх міг побачити історію створення своєї Держави через віки, побачити та почути скіфські барабани, або побувати у справжнісінькій українській хаті.

Також для присутніх відбулись показові виступи історичних реконструкторів (Історико-етнографічного комплексу «Азовська дружина», лицарський клуб «Бродекс», «Люті козаки», Козацький клуб «Ротар», національні традиційні козацькі змагання, презентація військовими частинами ООС доби відродження незалежності України: військової техніки та зброї, презентація старовинних та національних страв різних історичних епох, вернісаж і майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва.

Для дітей працювало дитяче містечко з дитячими розвагами: «Таємнича скрижаль», «Табір Київського князя», «Дитяче стрільбище». Бажаючі могли зробити селфі у тематичних селфі-зонах. Багато глядачів зібрав Кінний театр «Українські козаки» з дійством «Козацький Герць» та показові виступи козаків «Оборона табору», «Вогняна лава», «Козацькі звитяги».

Для гостей фестиваля виступив гурт «Тінь сонця», артисти Київського ансамблю ударних інструментів «ARS NOVA» з барабанним шоу. Також глядачі побачили театралізоване дійство «Битва на Калці» та «Древо бажань».

Свято завершилось видовищним фаєр-шоу та Диско-толокою.

Кожен присутній на святі дорослий або дитина зміг знайти собі розвагу до серця та до души, але всіх учасників заходу об’єднала пісня. Протягом всього дня до останньої хвилини фестивалю у дикому степу лунала українська пісня. Кожний виконавець з багатьох куточків Донецької області намагався донести до глядача з допомогою пісні та танцю любов до рідної землі, любов до України.

Починаючи з 31 травня 2000 року щорічне проведення тематичного міжрегіонального фестивалю на околиці заповідника стало традиційним - це є свідченням того, що заповідник «Кам'яні Могили» - це унікальне місце, яке має не тільки геологічну, біологічну, художньо-емоційну, історико-археологічну, але і естетичну, культурну та духовну цінність. Острівець минулого, збережений на століття, він мовчазно зберігає таємниці далеких і близьких історичних подій.

У 2017 році щорічний міжрегіональний фестиваль «Легенди степу» отримав статус обласного історичного фестивалю «Дике поле. Шлях до Європи», до участі в якому запрошувались творчі колективи не тільки з Донецької області, але із всієї України.