Сьогодні перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій ЮЗВІНКЕВИЧ, директор КП “Комсервіс” Сергій ВАВІЛОНСЬКИЙ взяли участь у виїзній нараді департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації у м.Маріуполь.

Нарада проходила під головуванням керівника підрозділу Сергія НАТРУСА та за участі очільників Маріупольської райради Степана МАХСМИ і Маріупольської райдержадміністрації Наталії БУКРЕЄВОЇ, керівників профільних служб та комунальних підприємств ОТГ. Обговорювали ситуацію зі збором та вивозом побутових відходів, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ та удосконалення роботи з цього напрямку.

Наразі усі голови громад отримали доручення розробити схеми санітарної очистки у своїх ОТГ і зібрати інформацію щодо потреби населених пунктів у послугах зі збору та вивезення сміття: кількість домогосподарств та обсяг відходів, які потрібно прибирати. Все це допоможе оптимізувати витрати на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, встановити обґрунтований тариф та швидко навести лад. Адже наразі люди у сільській місцевості часто або викидають сміття десь у полях та лісосмугах, або спалюють його.

«Спалене сміття — це феноли, діоксини та ще купа хімічних елементів і реакцій, які загрожують здоров'ю людей. Але не всі це розуміють. Це треба пояснювати кожному селянину, який таким чином прибирає своє сміття. Але, звісно, потрібно не тільки припинити спалювати та викидати сміття у полях. Треба об'єднати роботу комунальних підприємств і будувати спільний полігон», — акцентує увагу директор департаменту Сергій НАТРУС.

«Побудувати новий полігон, забезпечити подвір'я у приватному секторі сіл та селищ баками, розчистити стихійні звалища та встановити там мультиліфти — це перші кроки до контрольованої ситуації з прибирання сміття. Кожен має нести відповідальність за чистоту навколо себе, свого дому та населеного пункту», — наголосив голова Маріупольської районної ради Степан МАХСМА.

До речі, мультиліфти – це спеціальні баки для збору негабаритного сміття. Вони встановлюються саме на ділянках стихійних звалищ. Адже зазвичай люди продовжують нести непотріб у звичне місце. За наявності мультиліфту збір сміття відбувається організовано і вивозити його набагато легше, ніж розчистити звалище.

Новий полігон дозволить обслуговувати увесь Маріупольський район і забезпечить ефективну логістику та чисті угіддя на довгі роки.

Фото без описуФото без опису