Яскравим промінчиком в історії розвитку села Темрюк є створення музею села. Адже саме музей є тим закладом, який по зернятку збирає, формує і художньо та образно представляє у своїх експозиціях історію виникнення  та розвитку села.

З 1992 року  музей мав  звання «народного».

У грудні 2008 року народний музей історії с. Старченкове увійшов у склад комунальної установи Краєзнавчий музей Володарського району Донецької області на правах несамостійної філії.

На даний час повна назва музею – КЗ Музей історії села Темрюк Нікольської селищної ради Донецької області.

Стаціонарна експозиція музею розташована у 5-х залах загальною площею 150 м2. Музей розміщений у приміщенні сільського центру культури і спорту с. Темрюк. 

На сьогоднішній день музейний фонд налічує більш ніж 7500 музейних предметів. Музейне зібрання складається із речових, писемних, фото та кіно матеріалів, що зберігають свідчення про історію села та їх мешканців. У складі етнографічних колекцій музею   предмети побуту ХІХ – ХХ ст. -  керамічні вироби, посуд, сільськогосподарські знаряддя, предмети інтер’єру, декоративно – ужиткової творчості.

У фондах музею зберігаються також стародруки та ікони ХІХ ст., колекції світлин та документів, керамічних виробів, посуду, самоварів, рушників та одягу, нумізматики.