Історія створення музею

Наш музей є майже ровесником Незалежності України, якщо не враховувати громадську складову його діяльності. Організацію музею започаткувало рішення виконавчого комітету Володарської районної ради  від  20 жовтня  1982  року «Про  створення  в смт Володарське  районного краєзнавчого музею на громадських засадах». (Фото 1, 1а)

  Як згадують Надія Василівна Артеменко та Марія Анастасівна Лямцева, почали із формування  Ради музею, яка складалася з 23 чоловік. До неї  увійшли М. А. Литвиненко (фото 2), Куценко М. Л. (фото 3) та інші.

На початку роботи музею офіційних керівників закладу не було. Роботу проводили небайдужі до цієї справи люди. Пізніше Нікольський районний відділ культури взяв музей під свою опіку і став призначати його керівників. У 1992 році завідувачем народним музеєм історії селища Володарське стала Литвиненко Марія Овксентіївна. Відкриття музею відбулося  9 травня 1985 року.

30 грудня 1991 року музею було присвоєно звання «народний». яке було підтверджене офіційно у 2001 році. Загальна кількість експонатів на цей час складала 2130 експонатів, із них 1805 - основного фонду.  (фото 4).

У  2008 році Рішенням Володарської районної ради було створено комунальний заклад Краєзнавчий музею Володарського району Донецької області шляхом об'єднання в єдину структуру трьох народних музеїв району – музеї історії сіл Темрюк та Кременівка та музей історії смт Нікольське. У зв'язку з цим музей став працювати як наукова установа. (фото 5, 5а).

 

Протягом 1993-1994 рр. керувала музеєм Альгіна Олена Геннадіївна (фото 6). З 1994 по 2008 рік керівником був призначений Воронов Анатолій Григорович (фото 7). Починаючи з 2008 року роботу музею очолює Апостолова Пелагія Миколаївна (фото 8).

Першим був відкритий Зал Воїнської слави і Зал історії (фото 9), потім був оформлений Зал природи рідного краю. Фінансування в цей час було дуже обмежене, можливості проводити будь-яку дослідну роботу не було, тому музей працював тільки як просвітницька організація.

Коли з'явилися додаткові кошти зав. відділу культури М. І. Дондик (фото10) запропонував ввести посаду зберігача фондів музею. Почалася обробка існуючих експонатів, оцінка їх історичної цінності.

Невеликий колектив музею працював над створенням ще одної зали - етнографічної кімнати. Проводилися не тільки екскурсії вищезазначеними залами музею, але і організовували виставки робіт місцевих умільців. Було налагоджено співпрацю з вчителями історії району: працівники музею розробляли лекції про історичні пам'ятки району, важливі події, що відбувалися на території нашого краю, про видатних людей нашої землі. Ці матеріали вчителі могли використовувати на своїх уроках. Також за цей час були поповнені фонди музею новими експонатами. (Фото з 11 по 24).

Починалася робота музею з двох невеликих приміщень, а зараз експозиції музею розташовані у 5-ти залах:

Зала історії заселення та розвитку району         

У Залі історії  зібрані експонати, які розкривають основні етапи історичного минулого нашого багатонаціонального краю  та його розвитку.

 Зала воїнської слави 

Особливою популярністю у відвідувачів музею користується стаціонарна експозиція «Нікольський район у період Другої світової війни», яка була урочисто відкрита  у 2009 році. Велике емоційне враження  справляє макет фронтового бліндажу.  

Етнографічна кімната

Етнографічна зала розповідає про предмети побуту та інтер’єру житла наших односельців на початку XX століття. Через предмети, на яких залишився слід тих, хто їх робив або ними володів, ми вивчаємо історію, усвідомлюємо,  що минуло багато років, а вони зберегли та донесли до нас інформацію про життя, культуру та побут наших пращурів.

Зала природи   

Зала природи рідного краю розповідає про природно-кліматичні умови в районі, рослинний та тваринний світ Надазов’я. 

Виставкова зала

Нікольський музей активно займається просвітницькою  діяльністю, яка пов'язана з духовним розвитком населення району, влаштовує пізнавальні виставки та організовує  цікаві екскурсії, проводить майстер-класи тощо.

Для докладного ознайомлення із залами музею, будь ласка, перейдіть за посиланням: https://drive.google.com/file/d/10u0PouOfx9-GRyfZ9taXFqMUIHlTaCE8/view?fbclid=IwAR1nNGbXTtB38xXwDSL9JWacAdKVc_ANv2FB-04qn-fBabThwnMv9HH2z-k 

 

З моменту переходу музею у статус комунального закладу та за керівництва Поліни Апостолової різко зміцнилася матеріальна база закладу. Відбувся капітальний ремонт приміщення і прибудов, заміна вікон на склопакети та інші заходи з утеплення, благоустрій і озеленення території, ремонт даху, зведена огорожа, ремонтовані ганки з установкою пандуса, проведена охоронна сигналізація, замінена електромережа та застаріле музейне обладнання і устаткування, проведене технічне оснащення музею тощо.

На музейній території розташовано меморіальний комплекс «Алея Героїв». 

Відкриття Алеї Героїв відбулося 14 вересня 2005 року у 62 річницю визволення с. Володарське від  фашистських загарбників. Розташована  у центрі селища на території краєзнавчого музею. На Алеї представлені бюсти шістьох Героїв Радянського Союзу та трьох – Героїв Соціалістичної Праці, які одержали ці почесні звання на теренах району. Скульптор Ю.І. Балдін, архітектор І.М. Сепіанов і трудовий колектив будівельної компанії «Зодчий».

Також наповнює духом давнини  експозиція великогабаритних кам'яних знарядь праці. Поруч із знаряддями розташувались експонати з історії половецьких племен - «половецькі баби». 

Вносить колорит та прикрашає територію музею експозиція під відкритим небом – етнографічний  куточок «Козацьке подвір’я», який представлено фрагментом  козацької хати, колодязя, вуликів, млина тощо. (фото 27).

У музеї працюють два дитячих об’єднання: «Дивосвіт» в якому робота спрямована на виховання національної свідомості та вивчення традицій багатонаціональної культури краю та історико-краєзнавчий клуб «Дослідники». На 01.01.2021 р. фонд збільшився у 4 рази та складав 8858 експонатів, в т. ч. кількість предметів науково-допоміжного фонду – 3312.

Неодноразово діяльність закладу  отримувала високу оцінку відвідувачів, колег та керівництва району. Приймаючи участь у районному конкурсі-рейтинзі «Кришталевий колос», Краєзнавчий музей ставав переможцем у 2010, 2015, 2017 роках. (фото 35).

За останнє десятиріччя активізувалась наукова діяльність музею. Це вивчення власних фондів, джерелознавчий аналіз музейних предметів, з яких «витягуються» нові відомості (уніфіковані паспорти предметів); накопичення відомостей про людей краю (щорічний альманах «Ім’я в історії Нікольщини»)  (фото 36), випуск каталогів фондових колекцій («Стелися, доле України, рушниками… фото 37), літературно-художніх видань місцевих авторів (В. Галла «Не грусти, когда наступит буря», «Приазовская степь, ты моя колыбель…», «Дороже мамы человека нет!», «Василий Балабан. Человек-легенда» фото 38),  путівників (фото 39) тощо

Краєзнавчий музей Нікольської селищної ради і надалі буде працювати за основними напрямками: науково-фондова робота, науково-дослідна та науково-експозиційна робота, науково-просвітницька діяльність та робота зі збереження культурної спадщини. (фото 28-34)