Наближаються новорічні та різдвяні свята. Люди прикрашають свої оселі новорічними ялинками. Хвойне дерево можна придбати на ринку, де продаються дерева з лісгоспів та фермерських господарств. Але дехто вирішує економити, купуючи символи свята з рук, в людей, що незаконно їх зрубали у лісі.
Нікольська селищна рада нагадує про відповідальність за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками.
Положеннями чинного природоохоронного законодавства передбачена адміністративна відповідальність за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками.
Так, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконну порубку і пошкодження дерев, у тому числі хвойних порід на винну особу може бути накладено штраф: на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1 020 гривень) і на посадових осіб – від 2 550 до 5 100 гривень).
Відповідно до ст.88 КУпАП про порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів (від 510 до 1700 грн) доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.
За шкоду, заподіяну лісу внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень розраховуються збитки згідно “Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу”, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 23.07.2008 року №665.
Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.