15 лютого Україна вшановує тих, хто здійснював миротворчі місії на території інших держав. Цього дня 32 роки тому радянські війська вийшли з Республіки Афганістан, де війна тривала десять років. Відтоді додому не повернулося близько чотирьох тисяч українців, ще близько сотні зникли безвісти.

 

Фото без опису

 

Всього з Нікольського району до «гарячих точок» на територію інших держав потрапило 48 хлопців. Далеко від Батьківщини – в Афганістані – загинув старший прапорщик радіолокаційної роти Віктор ЕСАУЛЕНКО. Багато хлопців померли вже після війни. Це Володимир СТЕПАНЧЕНКО, Сергій ГЛУХОВ, Валерій АЛЕКСЄЄВ, Анатолій КАШИРІН, Сергій БЕШАНОВ, Анатолій НИКИТЕНКО, Артур ГРИГОРЯН. Сьогодні спілка воїнів-інтернаціоналістів налічує 29 чоловік.  

Цього дня в смт Нікольське вшанували пам'ять миротворців хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку. У заході взяли участь представники громадської організації, небайдужі жителі громади та керівники місцевої влади – голова Нікольської райдержадміністрації Аліса ДЕРБАЛЬ, Нікольський селищний голова Василь МІТЬКО, а також Заступник Кальчицького сільського голови Віталій ТЕСЛЯ.

Зі словами вдячності та глибокої поваги до загиблих воїнів виступив Анатолій ГУЦ – голова Нікольської організації воїнів-інтернаціоналістів «Побратим». Він наголосив, що, незважаючи на адміністративну реформу і розподіл району, всі колишні «афганці» повинні залишитися побратимами та закликав місцеву владу і надалі підтримувати учасників бойових дій.

Так сталося, що наші земляки були вимушені стояти на захисті далекої землі. Україна віддала дуже багато своїх синів і заплатила велику ціну за імперські плани Радянської держави. В цей день ми низько вклоняємося перед воїнами, які загинули у шістнадцяти країнах світу.

 

Фото без опису