Афганістан. Для багатьох родин нашої країни це не просто географія . Це частина життя, яку неможливо забути, про неї важко говорити, але дуже потрібно, особливо сьогодні, коли війна з її болісними втратами прийшла і на землю України.
Війна в Афганістані тривала з 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року – 2238 днів. 160 тисяч українців воювали в Афганістані, більше 8 тисяч отримали поранення, з них 4 687 повернулися додому інвалідами.
15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу.
У смт Нікольське у цей день біля пам'ятного знаку відбулось покладання квітів у пам'ять воїнів-афганців. Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання. У селищному будинку культури відбулись урочисті збори. До воїнів -інтернаціоналістів звернувся селищний голова Василь МІТЬКО:
"Шановні земляки, учасники бойових дій,
воїни-інтернаціоналісти, ветерани Афганської війни!
15 лютого щорічно відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав тих, кому довелося в мирні повоєнні роки виконувати нелегкий інтернаціональний обов’язок в «гарячих точках»: Афганістані, Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Єфіопії, Сирії, Іраку та інших країнах світу.
Але багатьом солдатам не судилося ступити на рідну землю. Священною є пам’ять про їх героїзм та мужність при виконанні інтернаціонального обов’язку та готовність платити найдорожчу ціну – своє життя.
І в наш час чимало учасників збройних конфліктів продовжують служіння Україні на території інших держав, демонструючи приклад свідомого виконання обов’язків для нинішнього покоління воїнів.
Схиляємо голови на знак шани та глибокої вдячності за подвиг та витримку! Честь і слава вам, шановні ветерани Афганістану!
Низький уклін батькам та матерям, які виховали Героїв.
Ми пам’ятаємо і завжди пам’ятатимемо про кожного воїна-інтернаціоналіста".
Своїх побратимів привітав Анатолій ГУЦ - голова Нікольської організації воїнів – інтернаціоналістів «Побратим». Куди б не закидала доля наших земляків, яким довелося брати участь у миротворчих операціях, вони завжди чесно й сумлінно виконували обов’язок, покладений на них військовою присягою. Але примусити битися серця тих, хто загинув, - неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши на ній рубців, – неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш побратима, – неможливо.
Свої пісні присутнім подарували Олександр Дудник – соліст та керівник народного ансамблю «Апрель » Темрюцького сільського центру культури і спорту, Данило Лебідь – соліст Республіканського сільського будинку культури, Сергій Безлюдній - соліст Темрюцького сільського центру культури і спорту, вокальний ансамбль «Натхнення» Нікольського селищного будинку культури, вокальний ансамбль «Сузір’я» Нікольської мистецької школи імені Доната Патричі (керівник Валентина Лозінська).