Заклади загальної середньої освіти Нікольської громади отримали ноутбуки для організації дистанційного навчання

Заклади загальної середньої освіти Нікольської громади отримали ноутбуки для організації дистанційного навчання

За підтримки голови Донецької обласної державної адміністрації Павла КИРИЛЕНКА та директорки департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Тетяни СІДАШЕВОЇ, при підтримці Нікольського селищного голови Василя МІТЬКО та за умови співфінансування Нікольської селищної ради заклади загальної середньої освіти отримали ноутбуки для організації дистанційного навчання та інших форм здобуття загальної середньої освіти. Комунальний заклад «Тополинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської селищної ради Донецької області» - 6 ноутбуків; Комунальний заклад «Темрюцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської селищної ради Донецької області» - 1 ноутбук; Комунальний заклад «Зеленоярська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської селищної ради Донецької області» - 15 ноутбуків; Комунальний заклад «Новокраснівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської селищної ради Донецької області» - 15 Комунальний заклад «Республіканська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Нікольської селищної ради Донецької області» - 11 ноутбуків; Комунальний заклад «Нікольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 імені Якименка А.Д Нікольської селищної ради Донецької області» опорна школа (разом з філіями) – 21 ноутбуків. Нікольська громада щиро вдячна за чудові подарунки напередодні новорічних світ.  

«МИ ОДНА ГРОМАДА І МИ РАЗОМ!»

«МИ ОДНА ГРОМАДА І МИ РАЗОМ!»

«МИ ОДНА ГРОМАДА І МИ РАЗОМ!» - саме під таким гаслом депутати селищної ради Тетяна МІНАЄВА, директорка ТОВ «Нова Нива» та Руслан МАЗУРЕНКО, директор «ДП Ілліч Агро-Донбас», вийшли з ініціативою в усіх закладах освіти громади, провести святково-розважальні заходи з нагоди Дня Святого Миколая. Адже діти по-особливому відчувають казкову атмосферу, а ми, дорослі, повинні її створювати, тим паче, що дитячі враження залишаються з людиною протягом всього життя. Селищний голова Василь МІТЬКО підтримав гарну пропозицію, за рахунок коштів місцевого бюджету ( а це кошти платників податків, тобто кожний дорослий долучився до створення казкового настрою нашим дітям) були придбані солодкі подарунки вихованцям дошкільних закладів освіти та учням 1-4 класів усієї громади. А наші талановиті та креативні: Василь ЛОЗИНСЬКИЙ (директор Нікольського селищного будинку культури), Сергій ЛІПОВИЧ (директор Будинку дитячої творчості), Катерина БУДОВСЬКА (молодший науковий співробітник Нікольського краєзнавчого музею) зі своєю командою втілили гарну ідею в життя. В період з 14 грудня по 17 грудня було проведено вісімнадцять святково-розважальних заходів з подарунками для наймолодших громадян нашої громади. Щиро вдячні депутатам за ініціативу та підтримку щодо виділення коштів для придбання солодощів, платникам податків – за можливість радувати дітей, працівникам культурної галузі – за креативність, мобільність та щирі дитячі посмішки.

Спільне засідання постійних комісій

Спільне засідання постійних комісій

Триває підготовка до пленарного засідання 22 сесії 8 скликання, що відбудеться 24 грудня, під керівництвом селищного голови Василя МІТЬКО. Депутати селищної ради сьогодні на спільному засіданні постійних комісій розглядали 18 проєктів рішень, в тому числі Проєкт бюджету Нікольської територіальної громади на 2022 рік, які будуть виноситись на засідання сесії. В роботі комісій участь секретар селищної ради Михайло ПАВЛИШИН, заступники селищного голови Сергій ЮЗВІНКЕВИЧ та Тетяна МАРТИЩЕНКО.  

Свято до Дня Святого Миколая

Свято до Дня Святого Миколая

Сьогодні у Інклюзивно-ресурсному центрі Нікольської селищної ради відбулось свято для вихованців до Дня Святого Миколая. З цікавістю діти слухали розповідь ведучих заходу про Святого Миколая, дивились мультфільм. На свято до дітлахів завітав Янгол, який передав подарунки - "миколайчики". Діти самостійно виготовили новорічні прикраси на ялинку та подарували також іграшки гостям свята - заступнику селищного голови Тетяні МАРТИЩЕНКО та начальнику відділу освіти, культури, спорту, туризму та молоді селищної ради Петру МАРКОВУ, які були присутні на заході та подарували малечі солодкі подарунки від благодійного Фонду Вадима Новинського на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

Регіональний турнір з дзюдо, присвячений пам’яті вчителя, тренера, вихователя – Юрія Вільяновича Мілтиха

Регіональний турнір з дзюдо, присвячений пам’яті вчителя, тренера, вихователя – Юрія Вільяновича Мілтиха

18 грудня у спортивному залі КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа Нікольської селищної Донецької області», відбувся регіональний турнір з дзюдо, присвячений пам’яті вчителя, тренера, вихователя – Юрія Вільяновича Мілтиха. На заході був присутній селищний голова Василь МІТЬКО. Він побажав учасникам турніру перемоги у нелегкій та чесній боротьбі. Директор ДЮСШ Валентина Бершакова відкрила турнір, і за традицією перед початком змагань усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тренерів і відомих спортсменів, які пішли з життя. Це Юрій Милтих, Олександр Церахто, В’ячеслав Кумуржі, Анатолій Черкез, Семен Макмак, Олександр Патрича, Юрій Патрича, Віктор Симонов, Іван Чертил, Анастас Чапні, Олександр Башкісер. На спортивне свято з’їхалися 60 учасників - борці з Маріуполя, Агробази, Великої Новосілки, Нікольськогої громади, Оріхова, Донського,Волновахи. Для багатьох учасників молодшої групи турнір став дебютним, тому вони дуже сильно хвилювалися, але в той же час і намагалися викластися і показати свою початкову майстерність. Майже всі спортсмени старшої групи вже мають за плечима досвід таких змагань, тому вміло контролювали свої емоції, вели себе стримано та демонстрували кращу технічну та фізичну підготовку. За результатами змагань усіх переможців і призерів нагороджено подарунками та пам’ятними призами, а також солодкими подарунками від благодійного Фонду Вадима Новинського на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Тренерам Геннадію Чапні та Олегу Даниленку оголошені подяки Донецької облдержадміністрації.  

Свято до Дня Святого Миколая для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Свято до Дня Святого Миколая для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

           День Святого Миколая є одним з найулюбленіших усіма дітьми свят. Адже, окрім подарунків, він приносить в кожну оселю радість, надію та любов. Напевно, кожна дитина цими днями найбільше чекає Святого Миколая, який щедро дарує віру у здійснення найзаповітніших мрій, леліє в дитячих серцях світлі почуття доброти, радості і втіхи.

Нікольська селищна рада інформує

Нікольська селищна рада інформує

Інформуємо мешканців громади, що рішенням сесії від 14.12.2021 року №8/21-1089 "Про внесення змін та доповнень до рішення селищної ради від 19 серпня 2021 року №8/14-669 "Про розгляд пропозицій щодо створення загальногеологічного заказника місцевого значення" назву рішення сесії селищної ради від 19 серпня 2021 року №8-14-669 "Про розгляд пропозицій щодо створення загальногеологічного заказника місцевого значення" викладено в новій редакції, а саме : "Про розгляд пропозиції щодо створення загальногеологічного ПІДЗЕМНОГО заказника місцевого значення". Відповідно до витягу з протоколу 21 сесії селищної ради 8 скликання копію рішення сесії від 14.12.2021 року №8/21-1089 направлено до Донецької облдержадміністрації, до департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації, до Маріупольської районної ради.    

День пам’яті жертв «Грецької операції НКВС»

День пам’яті жертв «Грецької операції НКВС»

Щороку 15 грудня, у День пам’яті жертв «Грецької операції НКВС», вшановують пам’ять греків, репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років. Через масштаб репресій цей період в історії отримав назву «Великий терор» та спрямовувався за національною ознакою. Підтвердженням слугують так звані «національні операції» проти окремих національних груп. Грецька спільнота в Україні опиралася на потужну культурну традицію й разом з іншими розвиненими національними спільнотами ставала на заваді побудові суспільства «радянських людей». Ініціаторами спеціальних операцій проти національних меншин були персонально Й.Сталін, М. Єжов, А.Вишинський, а безпосереднім виконавцем – підконтрольний їм репресивний апарат. 12 грудня 1937-го вийшла директива №50215 НКВС, яка дала поштовх «Грецькій операції». Перший удар на собі греки України відчули раніше: 13 листопада 1937-го Маріупольський міськпартком, розглянувши на засіданні питання «Про стан газети «Колективістис», визнав її роботу, як і діяльність самого видавництва, згубною. Наслідки цього не забарилися: 9 грудня 1937 року партійні органи закрили грецьку газету, а через кілька днів заарештували її співробітників. Почалися арешти серед адміністрації, акторів, режисерів Маріупольського грецького робітничо-колгоспного театру. 19 грудня у Маріуполі схопили талановитого актора Саву Янгічера, якого звинуватили у «підготовці насильницького відторгнення Приазов’я від Радянського союзу». У ніч з 23 на 24 грудня 1937 року заарештували навіть основоположника грецької літератури України Георгія Костоправа, а потім його колег Василя Галла, Харалампія Акрітаса, Амфіктіона Димітріу. Ті паростки грецької літератури, що швидко зійшли на українській землі в 1920-х — на початку 1930-х років, так само швидко обірвали і знищили. Почався один із найстрашніших періодів у житті українських греків, який науковці називають «великим терором». Репресивна машина працювала без відпочинку, і наймасовішого удару зазнала система шкільної освіти. Свідок тих подій український педагог і краєзнавець Степан Темір згадував: «Пам’ятаю, як у грудні 1937 року в селі Македонівка ми, студенти педагогічного технікуму, проходили останню практику. Нас там і застав страшний період репресій. Тільки за одну ніч заарештували 15 людей із цього села, серед них і нашого вчителя. Наступного дня нас терміново викликали до Маріуполя. Там нам стало відомо, що репресовано й інших учителів. Під час «Грецької операції НКВС» було розгромлено редакцію газети «Колективістис», грецьку типографію, закрито грецький театр, грецький педтехнікум. У всіх грецьких населених пунктах Приазов’я скасували викладання грецькою мовою і ввели вивчення предметів російською. Це були найгірші роки нашої історії. Адже грекам довелося лише десять років вивчати рідну мову. Тепер ми знаємо, що було потім. Кілька поколінь греків взагалі не знали своєї мови». Хвиля репресій прокотилася не тільки Донеччиною, а й іншими областями України і всього СРСР. Наприклад, у Харкові заарештували навіть Костянтина Челпана, головного конструктора двигуна танка Т-34, якого зовсім недавно відзначили високою нагородою — орденом Леніна. Під час операції, а вона тривала до осені 1938 року, всього на території СРСР за ґрати потрапили майже 20 тисяч греків, 93% з них було розстріляно. Особливо жорстокими були дії у Донецькій області. Точну кількість жертв досі не встановлено, оскільки не всі архіви розсекречено, а поки що експерти називають такі числа: 7600—9400 потерпіли, більшість розстріляно, решта – отримали 10 років ГУЛАГу. Невідомі також місця поховань переважної більшості страчених греків. В результаті операції була ліквідована еліта української грецької меншини. Були закриті Маріупольський грецький театр, Маріупольський грецький педагогічний технікум, грецькі національні школи. Удару було завдано по цілісному національному організму, невід’ємній складовій української історії та культури. Репресії проти представників грецької меншини в Україні є невід’ємною частиною нашої історії. Обов’язок пам’ятати – спільне наше завдання на майбутнє.

Відбулось засідання 21 сесії селищної ради

Відбулось засідання 21 сесії селищної ради

Сьогодні, 14 грудня 2021 року, відбулось засідання 21 сесії селищної ради 8 скликання. На засідання головував Василь МІТЬКО, в роботі сесії взяли участь голова Маріупольської районної ради Степан МАХСМА, депутат районної ради, представники громадськості та ЗМІ. На порядку денному сесії було 73 питання. Особливу уваги депутати та присутні приділили питанню про створення загальногеологічного підземного заказника місцевого значення на території Нікольської селищної ради. Назву рішення "Про розгляд пропозиції щодо створення загальногеологічного заказника місцевого значення" викладено в новій редакції : доповнено словами "підземний заказник". Були затверджені план роботи Нікольської селищної ради на І півріччя 2022 року, план діяльності Нікольської селищної ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік, затвердити режим роботи відділу ЦНАП (з доповненнями) - з цих питань доповів секретар селищної ради Михайло ПАВЛИШИН. Також були внесені зміни до рішень селищної ради "Про затвердження Програми розвитку та підтримки первинної медико - санітарної допомоги та підтримки первинної медичної допомоги на 2021-2023 роки, "про затвердження фінансовго плану КНП "Нікольська центральна лікарня" в частині видатків на оплату енергоносіїв - доповідали директор КНП "ЦПМСД" Олена Черниця та директор КНП "Нікольська центральна лікарня" Сергій ШАМЛІ. Рішенням сесії також затверджена гранична чисельність працівників комунальних закладів культури та мистецької школи на 2022 рік, внесені зміни до Іміджевої програми Нікольської селищної ради на 2021 рік, до бюджету Нікольської селищної ради та Програми економічного та соціального розвитку селищної ради на 2021 рік.Також розглянуто декілька питань щодо передачу в оренду комунального майна селищної ради (доповідав Сергій ЮЗВІНКЕВИЧ - перший заступник селищного голови з питань виконавчих органів ради). В свою чергу селищний голова Василь МІТЬКО вкотре наголосив, що для сталої роботи громади по забезпеченню потреб всіх галузей необхідний комплексний підхід до вирішення всіх економічних питань - збільшення дохідної частини бюджету, модернізація, оптимізація системи освіти, своєчасні надходження до бюджету громади податків від оренди землі, нерухомості, легалізації робочих місць, акцизного податку. Заслухані були 49 питань про затвердження проєктів землеустрою одовідведення земельних ділянок у власність громадянам, про затвердження технічної документації із землеустрою, про затвердження переліку земельних ділянок водного фонду разом з розташованими на них водними об'єктами для підготовки лотів до проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди та надання дозволу на розробку відповідної документації (доповідала ЯЛІ Анна - провідний спеціаліст відділу земельних ресурсів та розвитку сільських територій).