Реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання розпочалася 1 лютого.

  Для всіх охочих зареєструватися для участі в ЗНО Український центр оцінювання якості освіти підготував відеоінструкцію, з якою можна ознайомитися за посиланням https://testportal.gov.ua/zno-2022-rekomendatsiyi.../... Учасники, які потребують спеціальних умов, мають надати всі супровідні документи (форму первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання»). Особи, які бажатимуть скласти понад п’ять навчальних предметів, зможуть зробити це у строк з 04 по 14 березня 2022 року (включно). Для цього, їм треба розмістити відповідне замовлення через Інформаційну сторінку учасника ЗНО. Наприклад, щоб додатково скласти іноземну мову (англійську, німецьку, іспанську або французьку), потрібно буде сплатити 789 грн, вартість складання інших навчальних предметів (історія України, географія, фізика, хімія чи біологія) становитиме 354 грн. Також радимо всім охочим переглянути на YouTube-каналі Українського центру оцінювання якості освіти серію вебінарів: «ЗНО-2022: як підготуватися та успішно пройти тести».

Що таке індустріальні парки і які від них вигоди?

  В ідеалі, індустріальний парк — це територія, яку виділяють під час планування міста спеціально для промислового розвитку. Таку територію, як правило, облаштовують певною технологічною інфраструктурою — підводять міські комунікації, ремонтують приміщення, організовують охорону. На цих територіях можна займатися як промисловим виробництвом, так і науково-дослідницькою діяльністю. Це своєрідні інвестиційні майданчики, що створюють з метою розвитку територій та залучення нових інвестицій. Теоретично, вигоди від індустріального парку мають практично всі сторони. Учасники індустріального парку мінімізують свої матеріальні, фінансові, трудові та часові витрати, бо приходять на вже готовий виробничий простір. А також можуть отримати супровідні послуги від керуючої компанії. У свою чергу керуючі компанії отримують доходи від оренди землі і виробничих площ, обладнання та надання послуг. Нарешті вигоди для держави і місцевих громад — це нові робочі місця, активізація господарської діяльності та соціально-економічний розвиток територій. Сьогодні селищний голова Василь МІТЬКО взяв участь в онлайн -нараді з питань можливості створення індустріальних парків у Маріупольському районі під головуванням Степана МАХСМИ - голови Маріупольської районної ради. Розглянули питання щодо підготовки проєктної документації.

Пам'ятка для осіб з інвалідністю

Нагадуємо, що з 01 червня 2021 року було запроваджено сервіс „Електронний кабінет особи з інвалідністю?, який забезпечує: - доступ громадянам до електронного кабінету за кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП); - можливість подачі заяв про потребу в забезпеченні ТЗР та пакету документів шляхом заповнення стандартизованих форм, прикріплення сканованих копій документів та підписання заяв КЕП – особам, зареєстрованим в ЦБІ; - можливість подачі заявки на первинну реєстрацію в ЦБІ із заповненням стандартної форми реєстрації, прикріплення сканованих копій необхідних документів та підписання документів КЕП – особам, які відсутні в ЦБІ; - можливість надсилання особам з інвалідністю в електронний кабінет повідомлень про результат розгляду заяви про забезпечення ТЗР та пакету документів; - можливість надсилання інформаційних повідомлень з ЦБІ на електронну скриньку при виникненні подій, про які необхідно повідомити особу з інвалідністю. Доступ до електронного кабінету можливий за посиланням https://ek-cbi.msp.gov.ua/, або на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики шляхом переходу за посиланням „Електронний кабінет особи з інвалідністю” у розділі „Е-Сервіси”, також на веб-сайті Мінсоцполітики можна ознайомитися з інструкцією користувача електронного кабінету особи та навчальним відео. З метою популяризації зазначеного сервісу Мінсоцполітики проводяться відповідні заходи, зокрема, доручено обласним державним адміністраціям спільно з територіальними відділеннями Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, органами соціального захисту населення сприяти реєстрації кожної особи з інвалідністю в електронному кабінеті особи, інформуванню осіб з інвалідністю про можливості подачі документів через електронний кабінет для забезпечення ТЗР.

2 ЛЮТОГО - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

  Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення, головним чином в якості середовищ існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування – Рамсар, Іран) розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Україна поновила своє членство в конвенції у 1996 році та входить в число 170 країн — договірних сторін Конвенції. Згідно зі статтею 1 Рамсарської конвенції під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів‚ боліт, драговин, торфовищ або водойм – природних або штучних, постійних або тимчасових‚ стоячих або проточних‚ прісних‚ солонкуватих або солоних‚ включаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує шість метрів. Для визначення угідь, які можуть бути заявлені до спеціального Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, розроблені критерії, серед яких: типовість та унікальність екосистем для біогеографічного регіону, цінність угіддя для підтримання біологічного різноманіття регіону, існування ендемічних, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, місце регулярного перебування понад 20 тис. водних птахів, або важливе місце для нересту, нагулу і зимівлі місцевих видів риб тощо. Кожна країна — договірна сторона конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону. У 2022 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя – на користь людям і природі!». На території України знаходяться 50 водно-болотних угідь міжнародного значення. Крім того, Україна очікує на включення до Рамсарського списку ще низки водно-болотних угідь. В Донецькій області знаходяться 2 водно-болотних угіддя міжнародного значення: «Затока Білосарайська та коса Білосарайська» та «Затока Крива та коса Крива», які розташовані на узбережжі Азовського моря в межах національного природного парку «Меотида». Постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року № 731 збільшено площу водно-болотного угіддя міжнародного значення «Затока Білосарайська та коса Білосарайська» до 11280,8 га, а водно-болотного угіддя міжнародного значення «Затока Крива та коса Крива» до 11861,05 га. Основними напрямками використання водно-болотних угідь є рибальство та аквакультура, туризм та рекреація, транспортування людей та товарів річковим та морським транспортом, водозабезпечення тощо. 64 % водно-болотних угідь світу зникли з 1900 року, а популяції прісноводних видів тварин і рослин з 1970 до 2010 року зменшилися на 76 %. Водно-болотні угіддя, які все ще існують, часто знаходять в настільки деградованому стані, що популяції риб і рослин та просто ділянки дикої природи водно-болотних угідь стрімко зменшуються. Тому люди, які безпосередньо залежать від використання цих природних ресурсів, страждають найбільше. Презентація

Об'єднання та розвиток бізнесу Маріупольського району

31 січня 2022 року селищний голова Василь МІТЬКО взяв участь у засіданні робочої групи з формування «Практик міжмуніципального співробітництва громад Маріупольського району та міста Маріуполь», на якому обговорювали питання про об'єднання та розвиток бізнесу Маріупольського району. У ході наради учасники обговорили спільні заходи, спрямовані на розвиток бізнесу в Маріупольському районі та пропозицію щодо створення ресурсного центру, який має об'єднати малий та мікробізнес, для комплексного розвитку та підтримки. Особливу увагу приділили питанню активної взаємодії між органами державної влади, місцевого самоврядування та бізнесу. «Сучасний світ надає безліч можливостей для виробника. Та людей треба навчати і доносити до них цю інформацію. Навіть щодо закупівлі. Фермери питають, чому школи купують яблука у когось дорожче, аніж вони продають? Відповідь одна: тому що для продажу в комунальні установи потрібно виходити на закупівлі через Prozorro, мати сертифікати та займатися цим питанням. Ланцюг "виробив — привіз — продав" тут теж на працює. Але ніхто не зачиняє ринок збуту для таких фермерів», — пояснює Степан Махсма. ? Планується розробити чіткий механізм взаємодії, аби потім результати дискусії втілилися у стратегії розвитку громад та району і надали можливість місцевим виробникам збувати свою продукцію в повному обсязі та нарощувати об'єми виробництва, а місцевому населенню — споживати найякісніші товари за конкурентною ціною.

Зустріч з міністром закордонних справ Греції Нікосом ДЕНДІАСОМ

За останні десятиріччя між Україною та Грецією склалися міцні міжнародні відносини і Маріупольський район грає важливу роль у цих відносинах. У Маріуполь завітала делегація із Греції на чолі з міністром закордонних справ Греції Нікосом ДЕНДІАСОМ. Міністра супроводжували Надзвичайний і Повноважний посол Греції в Україні Васіліос БОРНОВАС і голова Федерації грецьких товариств України Олександра ПРОЦЕНКО-ПІЧАДЖІ. В рамках робочого візиту міністр зустрівся з секретарем міської ради Ксенією СУХОВОЮ, головою Маріупольської районної ради Степаном МАХСМОЮ, а також заступниками міського голови та керівниками громад. Секретар Маріупольської міської ради Ксенія СУХОВА презентувала Стратегію розвитку міста до 2030 року. Показала якими швидкими темпами змінюється Маріуполь та які перспективи розвитку ще чекають на його жителів. Селищний голова Василь МІТЬКО також взяв участь у зустрічі. ? У ході робочого візиту грецька делегація зустрілась з керівництвом Маріупольського державного університету, Федерації грецьких товариств України в м.Маріуполь, відвідав Сартанську громаду та поспілкувався з грецькою діаспорою. Нікос Дендіас зазначив, що грецька сторона уважно стежить за ситуацією на Сході України. Уряд Греції готовий і надалі дієво допомогати грецькій громаді. Також міністр закордонних справ відмітив, що його вразило, як швидко Маріуполь стає сучасним, комфортним містом. Розвиваються економічні та культурі відносини.Зауважив, що Маріуполь — дуже гарне місто, яке з кожним роком розвивається та стає ще красивішим.

В Україні три тижні триває зростання захворюваності на COVID-19

  Три тижні триває зростання захворюваності на COVID-19 в Україні. За цей час добова кількість випадків інфікування зросла у 7 разів, госпіталізацій – у 2 рази. Такі дані озвучив сьогодні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час ранкового брифінгу. «Попри обнадійливу тенденцію, що кількість людей, які тяжко захворіли та потребують лікування в стаціонарі, не зростає такими ж темпами, що і загальна кількість випадків інфікування COVID-19, вірус все ще становить серйозну загрозу, особливо для груп ризику та невакцинованих», – зауважив міністр. Кількість нових зареєстрованих випадків за минулий тиждень знову майже подвоїлася у порівнянні із позаминулим: 194 тисячі проти 110 тисяч. Такий значний приріст нових випадків захворювань пов'язаний із стрімким поширенням на території України варіанту Омікрон коронавірусу SARS-CoV-2. Штам Омікрон виявлено вже у 20 областях країни. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована в Житомирській, Чернівецькій, Тернопільській областях та м. Києві. Україна на сьогодні знаходиться на 46 місці серед 54 територій Європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров’я за кількістю випадків на 100 тис. населення за останні 14 днів. Найбільше зросла кількість випадків на території Житомирської області – у два рази. Івано-Франківська область, яка стала лідером приросту позаминулого тижня та опинилася на червоному рівні епіднебезпеки, на минулому тижні мала значно нижчий приріст у +35,6%. З огляду на ці дані, міністр ще раз звернувся до українців з проханням захистити своє здоров’я, зробивши щеплення проти коронавірусу. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби. «Чим більше ми будемо вакцинуватися та збільшувати свій захист, тим більше ми зможемо уникнути додаткових госпіталізацій та втрат життів. Чим більше ми будемо вакцинуватися та збільшувати імунний прошарок людей, тим більше ми зможемо мінімізувати проблеми для суспільства та забезпечити продовження роботи ключових секторів економіки у найближчі тижні та місяці», – додав Віктор Ляшко. Основні групи ризику – це літні люди (імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із коронавірусною хворобою, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 60). Також людям із хронічними захворюваннями слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень COVID-19 значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

До уваги! Відсторонення від роботи невакцинованих працівників!

З 31 січня, набирає чинності наказ про відсторонення від роботи нових категорій працівників, які не зробили обов’язкове для них щеплення від COVID-19. Це співробітники: органів місцевого самоврядування; закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності; комунальних підприємств, установ та організацій. Працівники цих установ, які не отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, мають бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Це не стосуватиметься тих людей, які мають абсолютні протипоказання до вакцинації проти COVID-19 та отримали медичний висновок для підтвердження цього. Вакцинуватися можна у найближчому центрі/пункті вакцинації.

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. Бій під Крутами став успішною оборонною операцією. Наступ переважаючих сил ворога було зупинено на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.